KOPS KOPS, kuuluuko?

Tervetuloa kulttuurikasvatusuunitelmien maailmaan!

Kulttuurikasvatussuunnitelma-sanalla tarkoitetaan koulujen ja varhaiskasvatuksen piirissä tapahtuvaa taiteeseen, kulttuuriin ja kulttuuriperintökasvatukseen liittyvää suunnitelmallista toimintaa. Sisällöt perustuvat opetussuunnitelmiin sekä lakiin kuntien kulttuuritoiminnasta. Yleinen kirjainlyhenne kulttuurikasvatussuunnitelma-sanalle on KOPS. Kuntien rakenteisiin vietyjen suunnitelmien avulla kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tapahtuva kulttuurikasvatustoiminta saadaan järkeväksi, säännölliseksi ja ennen kaikkea ennalta budjetoiduksi!

Kattilan jäsen, lastenkulttuurikonsultti Henna Leisiö on ollut vuosien 2021-2022 aikana mukana suunnittelemassa ja kirjoittamassa kulttuurikasvatussuunnitelmia yhteensä yli viiteenkymmeneen Suomen kuntaan. Työ liittyi Leisiön edellisen työnantajan, Kulttuuriosuuskunta Uulun KOPS-hankkeeseen, jota Leisiö jatkaa nyt Kattilaan siirryttyään. Jos kunnastasi puuttuu kulttuurikasvatussuunnitelma, älä lannistu! Voit tilata suunnitelman koulutusmallisena tai Avaimet Käteen-toimintona Kattilalta – kysy tarjous osoitteesta henna@kulttuurikattila.fi. Suunnitelma kirjoitetaan aina oman kunnan historian, käyntikohteiden, luonnon, strategian ja opetussuunnitelmien ympärille. Jokaisesta tulee näin uniikki kokonaisuutensa.

Tästä voi lukea blogitekstin kulttuurikasvatussuunnitelmien kirjoittamisesta:  Juttu kopseista

Kattila toteuttaa kulttuurikasvatussuunnitelmiin kirjattuja työpajoja, esityksiä ja konsertteja muun muassa Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnissa. Monitaiteisen yhdistyksen työntekijöistä löytyy taitaja alalle kuin alalle, ja kauemmas lähdetäänkin usein keikka-autolla useamman taiteenlajin edustajan voimin. Näin samalla säästetään luonnonvaroissa ja matkakuluissa.

Mikäli kunnassasi on suunnitelma mutta tekijöitä uupuu, laita silloinkin Hennalle viesti! Kattila lähtee mielellään kaasuttamaan kohti kauempanakin olevia kohteita. 

 

 

Henna Leisiö on työskennellyt kulttuurikasvatussuunnitelmien parissa viime vuosien aikana Uulun työntekijänä. Hän siirtyy koordinoimaan toimintaa Kattilaan 1.9.2022.